Ολιστικές Εφαρμογές Αυτοΐασης

Eσπερίδες ΚοινΣΕπ

Πτολεμαίων 30
Θεσσαλονίκη
54630
2310 531 365
6980 800 794
6942 990 635
esperidescenter@gmail.com

ιανουαριοσ 2019

Ανακαλύψτε τα μοναδικά πακέτα των "Εσπερίδων", για αποτοξίνωση, ευεξία και ομορφιά, μόνο για τον Ιανουάριο 2019!

Πακέτα Λεμφικής μάλαξης εδώ

Πακέτα Rejuvance εδώ

Πακέτα Ρεφλεξολογίας εδώ
 

 

 

 

 

 

Κομπούχα, ένα θαυματουργό ποτό!

2016-08-31 12:11

Η κομπούχα ή kombucha είναι ένα πολύ νόστιμο και πολύ δυναμωτικό ποτό, το οποίο αποτοξινώνει τον οργανισμό, ενισχύει το ανοσοποιητικό και επομένως βοηθάει στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών, ενισχύοντας τις δυνατότητες αυτοΐασης.

Η κομπούχα παράγεται από μια «καλλιέργεια», που είναι εύκολο να φτιάξουμε στο σπίτι μας, ώστε να απολαύσουμε τα θεαματικά της οφέλη!

Η κομπούχα δεν είναι ακριβώς ένας μύκητας και δεν ανήκει στην κατηγορία των μανιταριών. Για την ακρίβεια θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια συμβίωση βακτηριδίων και μαγιάς σε μια καλλιέργεια, που αποτελείται από κυτταρίνη, ενώ το θρεπτικό διάλυμα στο οποίο αναπτύσσεται είναι τσάι με ζάχαρη. 

Οι πρώτοι που αναφέρθηκαν σ’ αυτήν είναι οι Κινέζοι. Οι παραδόσεις της Ανατολής λένε ότι προήλθε από την θάλασσα. Η παλιότερη αναφορά χρονολογείται από την εποχή της δυναστείας Τσιν της Κινέζικης αυτοκρατορίας, το 221 π.Χ. Την εποχή εκείνη η Κομπούχα ήταν γνωστή σαν «Θεϊκό Tsche»

Η κομπούχα είναι μια πολύ θρεπτική τροφή. Περιέχει Γλυκουρονικό οξύ, γαλακτικό οξύ, οξικό οξύ, ουσνικό οξύ, κιτρικό οξύ, οξαλικό οξύ, γλυκονικό οξύ, βουτυρικό οξύ, φιλικό οξύ, νουκλεϊκά οξέα, όπως RNA και το DNA, περιέχει όλη τη σειρά των βιταμινών Β και ιδιαίτερα B1, B2, B3, B6 και B12, βιταμίνη C.

Πώς να την φτιάξουμε:

Η κομπούχα ή kombucha είναι ένα πεντανόστημο δυναμωτικό ποτό, το οποίο θεραπεύει πολλές αρρώστιες επειδή αποτοξινώνει τον οργανισμό και ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Η κομπούχα δεν είναι ακριβώς ένας μύκητας και δεν ανήκει στην κατηγορία των μανιταριών. Κυρίως θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια συμβίωση βακτηριδίων και μαγιάς σε μια καλλιέργεια που αποτελείται απο κυτταρίνη, ενώ το θρεπτικό διάλυμα στο οποίο αναπτύσσεται είναι τσάι με ζάχαρη.

Οι παραδόσεις της Ανατολής λένε ότι προήλθε απο την θάλασσα. Η παλιότερη αναφορά χρονολογείται απο την εποχή της δυναστείας Τσιν της Κινέζικης αυτοκρατορίας, το 221 π.Χ. Την εποχή εκείνη η Κομπούχα ήταν γνωστή σαν «ΘεϊκόTsche»

Η κομπούχα είναι μια πολύ θρεπτική τροφή. Περιέχει Γλυκουρονικό οξύ, γαλακτικό οξύ, οξικό οξύ, ουσνικό οξύ, κιτρικό οξύ, οξαλικό οξύ, γλυκονικό οξύ, βουτυρικό οξύ, φιλικό οξύ, νουκλεϊκά οξέα, όπως RNA και το DNA, περιέχει όλη τη σειρά των βιταμινών Β και ιδιαίτερα B1, B2, B3, B6 και B12, βιταμίνη C.

 

Πώς να φτιάξουμε την δική μας καλλιέργεια κομπούχας

Υλικά:

1 καλλιέργεια κομπούχα & λίγο ποτό από προηγούμενη κομπούχα

2 λίτρα νερό

2 έως 4 κουταλάκια μαύρο ή πράσινο τσάι ή μίγμα των 2

1 κούπα άσπρη ζάχαρη* (όχι λιγότερη από 160 γρ)

Θα χρειαστούμε επίσης: Τσαγιέρα, βάζα, μπουκάλια, τουλπάνι, χωνί, σουρωτήρι, λαστιχάκι.

Οδηγίες παρασκευής:

Βράζουμε το νερό, το αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την ζάχαρη μέχρι να λιώσει τελείως. Έπειτα προσθέτουμε το τσάι που έχουμε επιλέξει και το αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν κρυώσει το τσάι, το σουρώνουμε σε καθαρά αποστειρωμένα βάζα προσθέτοντας την καλλιέργεια κομπούχα και το ποτό της προηγούμενης φοράς. 

Βάζουμε το τουλπάνι με το λαστιχάκι για να το προστατέψουμε από σκόνη και άλλα σωματίδια, επιτρέποντας στο μίγμα μας να αναπνέει. Το αφήνουμε σε σκοτεινό και ζεστό μέρος, χωρίς να το κουνάμε καθόλου, μέχρι να γίνει. Θα χρειαστούν από 5 έως 10 μέρες ή και περισσότερο, ανάλογα με την ζέστη που κάνει.

Μετά την δεύτερη ή τρίτη μέρα θα δούμε στην επιφάνεια υγρού να σχηματίζεται μια λεπτή μεμβράνη, πράγμα που σημαίνει ότι η ζύμωση προχωράει κανονικά. Μετά την τέταρτη ή πέμπτη μέρα μπορείτε να δοκιμάσετε για να δείτε αν έχει γίνει. Το ποτό θα πρέπει να μην είναι ούτε γλυκό ούτε ξινό. Αν είναι γλυκό, αφήστε το άλλη μια μέρα. Αν είναι ξινό σημαίνει ότι η διαδικασία συνεχίστηκε περισσότερο από όσο έπρεπε.

Όταν τελικά η γεύση του είναι ικανοποιητική, με καθαρά χέρια παίρνετε την καλλιέργεια κομπούχα και τον απόγονό της που σχηματίσθηκε και τα βάζετε σε ένα καθαρό βάζο με λίγο από το ποτό κομπούχα και βάζετε ένα τουλπάνι πάνω και το αφήνετε μέχρι να το χρησιμοποιήσετε σε επόμενο ποτό κομπούχας. Το υπόλοιπο ποτό το σουρώνετε και το βάζετε σε μπουκάλι και στο ψυγείο, διατηρείται έως 3 μήνες. Αν μείνει εκτός ψυγείου θα γίνει ξύδι.

Οι καλλιέργειες της κομπούχας χρησιμοποιούνται 6-8 φορές, μετά αν θέλετε να τις πετάξετε, δεν πρέπει να τις πετάξετε στα σκουπίδια ή στον νεροχύτη αλλά σε χώμα.

Δοσολογία

Η συνιστώμενη δόση για ενήλικες είναι 1 ποτηράκι του κρασιού ημερησίως (150 ml). Αρχικά ξεκινάτε να πίνετε 1 με 2 κουταλάκια του γλυκού (πριν το πρωινό και μετά από γεύματα) και συνεχώς αυξάνετε την ποσότητα μέχρι να φτάσετε τη συνιστώμενη.

Αποφεύγουμε πίνουμε συνέχεια ή για πολύ καιρό, γιατί μπορεί να μας πειράξει, επιβαρύνοντας την πέψη μας. Όλα αν γίνονται με μέτρο βοηθάνε πολύ, αλλά οι καταχρήσεις όχι.

Οι έγκυες και οι θηλάζουσες μητέρες είναι καλύτερα να μην πιουν κομπούχα γιατί θα επιβαρύνει την λειτουργία της πέψης .

*Η ζάχαρη είναι απαραίτητη

*H ζάχαρη είναι απαραίτητη για την λειτουργία του μεταβολισμού της κομπούχας, όπως το άζωτο και τα ιχνοστοιχεία που παίρνει από το τσάι. Η ζάχαρη διασπάται και μετατρέπεται σε οργανικά οξέα, βιταμίνες, ένζυμα και διοξείδιο του άνθρακα. Συμμετέχει και στην αναπαραγωγή της κομπούχας. Μετά την ολοκλήρωση της κομπούχας όλη η ποσότητα έχει μετατραπεί και ο οργανισμός μας δεν επιβαρύνεται  από αυτήν.

Επίσης, καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε άσπρη ζάχαρη, γιατί πειράματα που έχουν γίνει έχουν δείξει ότι με την άσπρη ζάχαρη η κομπούχα έχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά και σε μεγαλύτερες τιμές. Με την μαύρη ζάχαρη ή το μέλι η κομπούχα είναι πιο φτωχιά, παράγει σκοτεινό ποτό, και δεν έχει τόσο ωραία γεύση. Και μετά από λίγο καιρό η κομπούχα μπορεί να χαλάσει γιατί η καινούρια καλλιέργεια που δημιουργείται δεν είναι καλή.

 

Βιβλιογραφία

Κομπούχα - Alick & Mari Bartholomew

Κομπούχα - Frank, Gunther W.